banner38

banner39

banner46

banner47

banner29
24 Ekim 2018 Çarşamba

7 yöresel ürüne Coğrafi İşaret

Valilik makamında Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşen Coğrafi İşaretler Toplantısında, Coğrafi İşaretli 7 ürün olduğu ve 13 ürün içinde çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

20 Eylül 2018 Perşembe 09:31
7 yöresel ürüne  Coğrafi İşaret
 

Valilik makamında  Vali Yaşar  Karadeniz başkanlığında gerçekleşen Coğrafi İşaretler Toplantısında, Coğrafi İşaretli 7 ürün olduğu ve  13 ürün içinde çalışmaların sürdüğü  ifade edildi.

Kastamonu Çekme Helvası’nın da Coğrafi İşaret almasıyla beraber Taşköprü Sarımsağı, Taşköprü Kuyu Kebabı, Pınarbaşı Kara Çorba, Tosya Pirinci, Tosya Bıçkısı ve Daday Etli Ekmeği’nin de aralarında bulunduğu Coğrafi İşaretli ürün sayısı 7 olduğu açıklanırken çalışan 13 üründen de bahsedildi.

Devrekani Hindi Banduması, Devrekani Cırık Tatlısı, Doğanyurt Kestane Balı, Siyez Bulguru, Tirit, Kastamonu Simidi, Kastamonu Pastırması, İnebolu Ekmeği, Fındık Şekeri, İnebolu Kızılcık Tarhanası, Siyez Unu, Taş Baskı ve Göce Çorbası için Coğrafi İşaret çalışmasının sürdüğü paylaşıldı.

KARADENİZ: ÇEKME HELVA TESCİLLENMİŞ OLDU

Coğrafi İşaretlemeler hakkında bilgi veren Vali Yaşar Karadeniz, “Coğrafi İşaretler ile ilgili olarak ilimiz genelinde bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmalar sonucunda son 2 yılda 5 tane ürünümüze Coğrafi İşaret alındı. Taşköprü Sarımsağı’na 2010 yılında, Taşköprü Kuyu Kebabı’na 2016 yılında Coğrafi İşaretleri alınmıştı. Şu an itibariyle Coğrafi İşaretli ürün sayımız 7 oldu. Bugün itibariyle Kastamonu Çekme Helvası’na da Coğrafi İşareti tescillenmiş oldu. Böylelikle 2018 yılı 3 tane ürünün birden Coğrafi İşaret aldığı bir yıl oldu. Yılsonuna kadar bu sayıya 1-2 tane daha eklemeye çalışıyoruz. Şu anda alınandan daha fazlasını almaya çalışıyoruz. Bunlarda elimizi çabuk tutmak oldukça önemli. Çünkü her ne kadar ilimizin kendine özgü ürünleri çok denilse de, Anadolu’nun her tarafında aynı isimdeki ürünler benzer ya da farklı üretim metodu ile üretilmektedir. Birisinin Coğrafi İşaret almasında, diğerinden bir adım öne geçmesi ona avantaj sağlıyor. Yakın zamanda Rize Simidi ile ilgili bir gelişme oldu. Aslında Rize Simidi denilen, bizim susamsız simidimiz. Fakat üretim şekli bizimkinden farklı. Belki bunu tekrardan avantaja dönüştürebiliriz. Bu kurumlar arası yazışmalarda fazla oyalanmamak gerekiyor. Bugünkü toplantı da Coğrafi İşaret başvurusunda bulunan ürünlerin ne aşamada olduğu ve ne tür çalışmalar gerektiğini görüşeceğiz” dedi.

AYDIN: BİRÇOK ÜRÜNÜMÜZ ZAYİ OLDU

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise şunları belirtti: “Patent ve Coğrafi İşaret’in çok önemli olduğunun bilinmesi gerekir. Siz almazsanız, başkaları değerlendiriyor. Bizimde elimizdekiler için çalışmamız lazım. Birçok ürünümüz bu manada zayi oldu. Bu şuuru yakalamak güzel.”

Tuğçe Yerdelen

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV