Müzik indir

28 Eylül 2020 Pazartesi

Slowfood Kastamonu Birliği kuruldu

Merkezi İtalya’nın Torino kentinde bulunan Dünya Slowfood (yavaş gıda) Birliği’nin önderliğinde ve örgütsel liderliğinde tüm dünyada 1989’dan beri örgütlenmekte olan ve her geçen gün pek çok ülkede yeni yerel birliklerle büyümeye devam eden Slowfood ağına Türkiye’den Kastamonu da katıldı. Böylece, daha önce kurulmuş olan 33 yerel birlikle beraber, Türkiye’de slowfood birliklerinin sayısı 34’eulaşmış oldu.

14 Eylül 2020 Pazartesi 10:03
 Slowfood Kastamonu Birliği kuruldu


Merkezi İtalya’nın Torino kentinde bulunan Dünya Slowfood (yavaş gıda) Birliği’nin önderliğinde ve örgütsel liderliğinde tüm dünyada 1989’dan beri örgütlenmekte olan ve her geçen gün pek çok ülkede yeni yerel birliklerle büyümeye devam eden Slowfood ağına Türkiye’den Kastamonu da katıldı. Böylece, daha önce kurulmuş olan 33 yerel birlikle beraber, Türkiye’de slowfood birliklerinin sayısı 34’eulaşmış oldu.

Fastfooda karşı gelişen slowfood hareketinin temel felsefesi, “İyi, Temiz, Adil Gıda” ilkesine dayanıyor ve dünya genelinde temiz, sağlıklı yapılan tarımı, sağlıklı ürünlerin herkese adilce ulaşmasını, gıdada tarımsal biyoçeşitliliği ve tarımsal kültürel kimliklerin sürdürülebilirliğini savunuyor. Hareket, kişilerin demokratik ve gönüllü katılımına dayanıyor. Herhangi bir resmi organizasyon şeması yok, ancak gönüllülük bazında dünya çapında çok güçlü bağlar kuruyor. Bugün dünyada 100 bin kadar Slowfood gönüllüsü ve 2.000’den fazla yerel birlik mevcut.

Kastamonu’da geçen yıl düzenlenen Gastronomi Festivali “Kastrofest” sırasında ve sonrasında iyi, temiz ve adil gıdadan yana olan ve Kastamonu’nun binlerce yıllık tarım ve gıda geleneklerini koruyarak yaşatmak isteyen bir grup gönüllü, 2019 yılının sonundan başlayarak, kuruluş için gerekli adımları attı. İtalya’daki Uluslararası Birlik merkezinin, Türkiye’deki örgütlenme çalışmaları için yetkilendirdiği isimlerden olan, gazeteci ve slowfood lideri Nedim Atilla, birkaç kez Kastamonu’ya gelerek kuruluşa mentorluk yaptı ve oluşturulan katılımcı grubu, birliğin amacı, kuruluş deklarasyonu ve bir yıllık eylem planı İtalya’ya sunuldu. Sonuçta 9 Eylül günü Kastamonu Slowfood Birliği’nin kuruluşu İtalya tarafından onaylandı.

İtalya’nın benimsediği ilkeler doğrultusunda, birliğin adı, amacıyla örtüşecek şekilde şöyle oluşturuldu: “Kastamonu’nun yerel yemek kültürünü koruma birliği.”
Birlik üyeleri kendi aralarında seçim yaparak Yürütme Kurulunu şu şekilde oluşturdular:
Başkan: Gülsen Kırbaş, Üyeler: Aydoğan Aydoğdu, Ayten Kızıltan, Ece Aydın, Ferhan Çelen, Latife Ergün, Mihriban Tüfekçi.

Birliğin kuruluşuyla ilgili olarak başkan Gülsen Kırbaş şunları söyledi: “Son yıllarda Kastamonu’da giderek gelişmekte olan temiz ve doğal gıda bilinci, Kastamonu’nun binlerce yıllık zengin beslenme kültürünü yaşatma isteği, geçen yıl düzenlemiş olduğumuz Kastrofest ile çok güzel bir noktaya taşındı. Geniş bir kesimde Kastamonu’nun yerel tarım ürünlerinin ve mutfağının korunması, araştırılıp daha da zenginleştirilerek gelecek nesillere aktarılması bilinci güçlü bir şekilde yer etti. Bizler de uluslararası arenada çok saygın bir oluşum olan Dünya Slowfood Birliği’ne entegre olmak görevini üstelendik ve bunu gerçekleştirdik. Kuruluşumuzun tescilinin 9 Eylül gibi anlamlı bir tarihe denk gelmesi de ayrıca sevindirici.” (Haber Merkezi)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV