banner38

banner39

banner46

banner47

18 Ocak 2020 Cumartesi

Sarımsak Tarımı Toplantısı’nda konuşan Vali Yaşar Karadeniz TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ IRK OLARAK BOZULMA RİSKİ VAR!

“Sarımsak Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında Taşköprü Belediye Sosyal tesislerinde gerçekleştirildi.

05 Aralık 2019 Perşembe 10:41
 Sarımsak Tarımı Toplantısı’nda konuşan Vali Yaşar Karadeniz  TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ IRK OLARAK BOZULMA RİSKİ VAR!
 


 “Sarımsak Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında Taşköprü Belediye Sosyal tesislerinde gerçekleştirildi.

Taşköprü sarımsağının üretim ve kalitesinin arttırılmasına yönelik alınacak tedbirlerin tespit edilmesi ile ilgili toplantıya ayrıca, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Fatih Önlem, İlçe Tarım Müdürü Murat Şallı, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu, Kastamonu Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli, ilgili birim amirleri, Kooperatif ve oda başkanları ile ilçe de sarımsak işleme tesisi sahipleri katıldı.

“SARIMSAK TAŞKÖPRÜ’NÜN MARKALAŞMIŞ BİR ÜRÜNÜ”

Vali Yaşar Karadeniz, toplantıda yaptığı konuşmada; “Sarımsak ile ilgili bir toplantının ikincisini yapıyoruz. Ümit ediyorum ki bu toplantımız çalışma sürecine girer. Tekrar buraya gelişimin sebebi Taşköprü’de yavaş yavaş bu duyarlılığın oluştuğunu görmüş olmam. Bu diyalog oluşmak zorundadır çünkü sarımsak Taşköprü’nün markalaşmış bir ürünü. Sadece Taşköprü’nün değil Kastamonu’nun belki markalaşmış en önde gelen ürünü. İl dışında olduğum zamanlar Kastamonu söz konusu olduğunda hemen sarımsak diyorlar. Kastamonu adıyla sarımsağın bu kadar bir biri ile özdeşleşmesini sağlayan Taşköprü sarımsağı. Dolayısıyla bu ürünü korumak, geliştirmek ve değerini arttırmak adına ne gerekiyorsa herkesin elinden geldiğince o çalışmayı yapması gerekiyor. Benim gözlemim burada çok ayrıntılı konular ortaya çıkacaktır, ele alınacaktır ama birkaç ana başlıkta bu ana maddeler toplanabilir.

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ IRK OLARAK BOZULMA RİSKİ VAR”

Birincisi ekim süreci. Ekim sürecinin iyi takip edilmesi özellikle Taşköprü sarımsağı tohumunun dışında bir tohumu Taşköprü ve köylerinde kullanılmaması konusunu bir şekilde sağlamak, bu duyarlılığı tüm köylerimizde oluşturmak durumundayız. Bunu yapmazsak Taşköprü Sarımsağının ırk olarak da bozulma riski var. Dolayısıyla yapılacak çalışmaların bir kısmını bu başlık altında toplayarak yapmamız gerekiyor.

“BAŞKA İLLERİN SARIMSAĞI TAŞKÖPRÜ

SARIMSAĞI OLARAK PAZARLANIYOR”

İkincisi pazarlama süreci, burada da öne çıkan konu Taşköprü sarımsağı olmayan sarımsağın özellikle Taşköprü sarımsağı olarak pazarlanabiliyor olması ve hatta başka yerlerden sarımsağın buraya getirilerek buradan yine başka illere gönderilmesi. Bu yapılıyorsa da paketin üstüne Taşköprü’nün ürünü olmadığını belirtecek şekilde bunun satışını yapmak ve buna yönelik birçok çalışmayı birlikte yapmak gerektiği kanaatindeyiz. Dolayısıyla çalışmaların bir kısmı da bu ana başlık altında toplanmalıdır diye düşünüyorum.

“SOĞUK HAVA DEPOSU BURADA BİR İHTİYAÇ”

Üçüncü olarak da işlenmesi ve muhafazası. Bunun için gördüğüm güzel gelişmeler var. Taşköprü’de sarımsak işleme tesisleri kurulmuş. Ben bu konuda da yeni çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Özellikle saklanması konusunda soğuk hava deposu burada bir ihtiyaç. Şuanda da Kırsal Kalkınmanın yeni bir teşvik paketi açılıyor. Önümüzdeki haftalar içerisinde 2020’nin Ocak ayında ilan edilecek ve içinde soğuk hava deposu yapımı da var. Böyle bir yatırımı burada yapmak isteyene devlet desteğini verecek. Dolayısıyla o da burada bir imkan onu da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ana başlıklar çerçevesinde ilave edilecek belki başka konular yine vardır. Toplantımızda bunları tek tek ele alacağız. Toplantımızın son aşamasında da bu hususlarla ilgili hangi tedbirleri almamız gerektiğini ve bunu nasıl uygulayacağımızı burada göreceğiz. Toplantımızın Taşköprü adına ve Taşköprü sarımsağı adına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

“BU ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

Ayrıca son bir hafta içerisinde Kastamonu pastırması mı? Kayseri pastırması mı? tartışması var medyada ama o tartışmanın içinde bir husus var. Show Tv’nin yayınında geçiyor. İstanbul ya da Ankara’da yapılmış bir çekim. Oradaki konuşanlardan birisi diyor ki; ‘Elbette önde gelen Kastamonu pastırması. Çünkü Kastamonu pastırması lezzetini Taşköprü sarımsağından alıyor’ diyor. Orada bile sarımsak önemli bir ürün olarak vurgulanıyor. Bu açıdan bu ürünümüze sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Toplantıda Taşköprü Sarımsağı Çalışmalarının Tarihsel Gelişimi, Sarımsak Standardizasyonu, Dünya Üretimi Durumu ve Türkiye, Türkiye ve Kastamonu Ölçeğinde Sarımsak Üretimi ile Sarımsağın Genel Özellikleri ele alındı.

Toplantıda dile getirilen sorunlar istek, talep ve çözüm önerilerinden oluşan konuların, alınan kararların takibinin yapılması ve ayrıntılı olarak çalışılması için bir komisyon kurulması talimatını veren Vali Karadeniz, komisyon tarafından konuların eylem planına dönüştürülmesini, bir sonraki toplantıda ise plan çerçevesinde konuların ele alınacağını ifade etti.

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI GÖĞSÜMÜZÜ KABARTAN BİR ÜRÜN”

Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet’te; “Taşköprü sarımsağı göğsümüzü kabartan bir ürün. Üretim az fakat fiyatların bu yıl yüksek olması sevindirici. Üretim bu yıl 18 bin ton civarında. Ayrıca Sarımsak piyasasının kalbi Alatarla bölgemizde atıyor. Oradaki pazarın peyzajını da düzenleyerek daha fazla kurumsallaşmasının önünü açmalıyız” dedi.

“TAŞKÖPRÜ’DE SARIMSAK ÇIKMADAN SARIMSAK SATILIYOR”

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal’da; “Taşköprü Sarımsağı çıkmadan ilçemizde Çin sarımsağı yada başka tohum menşeli sarımsaklar satılıyor. Bu yüzde 70 derde deva olan Taşköprü sarımsağımız da maddi ve manevi sorunları beraberinde getiriyor. Pazar yerlerinde alıcıya sunulan Taşköprü Sarımsağı yada başka bir tohumdan elde edilen sarımsakları pazara girmeden ayırmamız gerekiyor. Ayrıca dışarıdan gelen alıcıların bilinçli olmaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı Taşköprü sarımsağı pazara girerken görevliler tarafından etiket yapıştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TOHUMUMUZU KAYBETMEMEMİZ LAZIM”

Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Balcıoğlu, TSO olarak biz sarımsağın özellikle ekonomik alandaki ilçeye girdisini önemsiyoruz. 18 bin ton sarımsak 20 TL ortalama ile ilçeye 360 milyon TL gibi bir girdi sağlıyor. Bu gelir Taşköprü için çok önemli bir gelir. Tohumumuzu kaybetmememiz gerekiyor. Ayrıca TSO olarak Valilik ve Belediyemizin de destekleriyle OSB’de de önümüzdeki yaz aylarında yer tahsisi yapmaya başlayacağız” dedi.

Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik ise Valilik nezdinde yapılan bu girişimleri önemsedikleri ve her zaman üreticinin ve STK’ların da yanında olmasından dolayı Vali Yaşar Karadeniz’e teşekkür etti. Çelik ayrıca, “Önemli bir diğer husus ise soğuk hava deposu ve de borsaya ihtiyacımız var. Bu sene sarımsağımızda ciddi sıkıntı oldu. Yabancı tohumdan dolayı %30-40 soğuma oldu” şeklinde konuştu.

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI VE DİĞERLERİ”

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem’de şunları kaydetti: “Biz Taşköprü Sarımsağı ve diğerleri diye ayırıyoruz. Tıbbi anlamda selenyum maddesi önem taşıyor. Taşköprü sarımsağı diğer sarımsaklara göre dayanıklılık süresi ve taşıdığı diğer faydalı maddeler ise de ön plana çıkıyor. Taşköprü sarımsağı 8-10 ay dayanabiliyor.”
(Haber Merkezi)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV