08 Ağustos 2020 Cumartesi

KURBANLIK UYARISI

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık alımında yapılması gerekenleri hatırlattı. Maşalacı, vatandaşları uyararak kurban seçimi ve kesilmesi hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

24 Temmuz 2020 Cuma 10:34
KURBANLIK UYARISI
 

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası  Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık alımında yapılması gerekenleri hatırlattı. Maşalacı, vatandaşları uyararak kurban seçimi ve kesilmesi hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle kurbanın nakli, satışı ve kesileceği yerde önlem alınması gerektiğini vurgulayan Maşalacı, “Pandemi süreci dolayısıyla insanların belirlenen kurallara ve önlemlere daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Kurban Bayramında, kesilen hayvan sayıları kesin rakam olarak bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1.000.000 büyük baş ve 2.500.000 küçük baş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının  yüzde 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar sayıda hayvanın kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu konuda, kurban kesenlere de önemli görevler düşmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların  yüzde 6’sı hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması ve veteriner hekim muayenesi önemlidir” dedi.

“TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYONLARI YAPILMALI”

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası olarak önerilerini sıralayan Başkan Maşalacı, “Kurbanlık tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk ve çevre sağlığı açısından bir aksaklık yaşanmaması için, çalışmalar İl Pandemi Komisyonu ile Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun iş birliği içinde yürütülmeli, bu komisyonlarda mutlak suretle il ve bölge veteriner hekimleri odası temsilcileri yer almalı ve kurban hazırlık süreci hızla sonuçlandırılmalı. Kurban satış, kesim ve parçalama yerlerinde veteriner hekim odalarıyla iş birliği içinde serbest veteriner hekimlerden yararlanarak, yeterli sayıda veteriner hekim istihdamıyla etkin denetime imkan sağlayacak altyapı oluşturulmalı. İller arasında hayvan nakilleri yapacak kişiler, gidiş ve dönüşlerde sağlık kontrolünden geçmeli. Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı.

“PAZARLAR SIKI KONTROL ALTINA ALINMALI”

Hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalı. Hayvan pazarlarına mevcut kapasitelerinin azami yarısı kadar kullanım zorunluluğu tanınarak farklı sürüler arasında boş alanlar bırakılmalı ve kapalı padok sistemi kurulmalı. ‘Girişlerde tüm alıcı ve satıcıların ateşleri ölçülmeli, eldiven, maske, galoş gibi koruyucu malzemeler giydirilmeli, hijyen tedbirlerinin alınması sağlanmalı, pazarlık ve para alışverişi aşamalarında asgari iki metrelik fiziksel mesafenin korunmasına yönelik tedbirler alınarak geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmeli. Kesim hizmetleri kapsamında mevcut işletme onay belgesine sahip kesimhaneler ve mobil hayvan kesim üniteleri yer ve sayı olarak yeterli hale getirilmeli ve bu süreçte kamu ve özel sektöre ait tesislerin tamamının hizmet vermesi sağlanmalı. Kesimde görev alan kasap ve yardımcı personelin öncesinde sağlık kontrolleri yapılmalı, söz konusu personelin görevli olduğu alanı terk etmesinin önüne geçilerek vatandaş mağduriyeti giderilmeli. Kesimhanede görev alacak kasap ve yardımcı personelin tulum, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanmalı. Kurbanlık hayvan kesimlerinde yığılma ve kargaşa yaşanmaması için tüm kesimhanelerin Kurban Bayramı’nın 1, 2 ve 3. günü vardiyalı ve randevulu çalışması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“KURBAN ETİ HAKKINDA ŞÜPHE DUYARSANIZ

VETERİNER HEKİMİ ARAYIN”

Kurbanlık hayvanların satın alınacağı yerler hakkında da bilgi veren Hacı İbrahim Maşalacı, “Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır. Büyük baş hayvanlarda; Hayvanın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına dikkat etmeliyiz. Küçük baş hayvanlarda ise; kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına bakmalıyız. Hastalık belirtisi sayılan; yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu, ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız olmamalı. Vücudun çeşitli yerlerinde de şişlikle olmamalıdır. Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kastamonu Veteriner Hekimler Odası tarafından, Kurban Bayramı sürecinde kesilen kurbanlıkların etlerinde  şüpheli durumlar karşısında; Veteriner Hekim Tarık Şanal 0 542 4490242, Veteriner Hekim Feridun Gügük 0 542 400 99 37, Veteriner Hekim Mesut Musaoğlu 0 541 4632800 nöbetçi veteriner hekim olarak görevlendirilmiştir” açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler: KURBANLIK UYARISI

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV