Kastamonu’da ‘pastırma’ ayı

ETİNDEN SARIMSAĞINA HER ŞEYİYLE BİZE AİT…

Kastamonu’da ‘pastırma’ ayı

Ekim ayının gelmesi ile birlikte, dünyaca ünlü Kastamonu Pastırması’nın yapımına da başlandı. Kastamonu’da pastırmanın Ekim ayında yapımına başlamasının nedeni ise doğal bir şekilde kurutulmasından kaynaklanıyor. İlimizde pastırma tuz, güneş ve rüzgârda açık havada üretiliyor.

KASTAMONU PASTIRMASI DOĞALDIR”

Kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübeyle pastırma üretimi yapan esnaflar, Kastamonu pastırmasının özelliklerini ve yapımını şu şekilde anlattı; “Kastamonu pastırması doğaldır. Kemiksiz eti kaya tuzu ile tuzlayarak yapılır. 3-5 gün tuzlu bir şekilde bekler ve tuzunu yıkayıp dışarıda askıya asılır. Başka illerde bu şekilde kurutma işlemi uygulanmaz. Pastırmayı fırında kuruturlar. Kastamonu Pastırması; açık havada, güneş, rüzgâr ve tuzla kurur. Kastamonu’da pastırma bıçakla ince bir şekilde doğranır, bu da önemli bir özelliktir. Pastırma çemeninde çok önemli özelliklerinden olan Taşköprü ilçesinde yetişen yerli ve meşhur sarımsak kullanılır. Doğal ve el yapımı yapılır. Pastırmacılık mesleği aileden gelir. Şuan da Kastamonu’da pastırma mevsimi başladı. Ekim ayı başında başlar pastırma yapımı. Soğutucu dolaplar sayesinde 12 ay muhafaza edilir. Kastamonu’da yerli ve yabancı turistler tarafından pastırmaya yoğun ilgi mevcut. Coğrafi özelliği ve yerli yayla hayvanından yapılması ayrıcalıkları arasında.” (CNGHaber.com)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER