banner38

banner39

banner46

banner47

banner29
21 Ekim 2019 Pazartesi

KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ’NDE İTALYAN USULÜ MAKARNA!

Bu yıl ilk kez düzenlenen Kastamonu Gastronomi Festivali (KASTROFEST) dün başladı. “Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla düzenlenen festival ilk gününde beklentileri karşılamadı. Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi’nin (DMKİ) öncülüğünde düzenlenen ve Kastamonu mutfağını en doğru mesajlarla yerelden evrensele tanıtması planlanan festivalin açılışında İtalyan Şef Michele Esposito, 800’den fazla yemeği olan, pastırması, sarımsağı ve siyezi ile ünlü Kastamonu’da İtalyan usulü makarna yaptı!

28 Eylül 2019 Cumartesi 10:09
 KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ’NDE  İTALYAN USULÜ MAKARNA!
 


Bu yıl ilk kez düzenlenen Kastamonu Gastronomi Festivali (KASTROFEST) dün başladı. “Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla düzenlenen festival ilk gününde beklentileri karşılamadı. Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi’nin (DMKİ) öncülüğünde düzenlenen ve Kastamonu mutfağını en doğru mesajlarla yerelden evrensele tanıtması planlanan festivalin açılışında İtalyan Şef Michele Esposito, 800’den fazla yemeği olan, pastırması, sarımsağı ve siyezi ile ünlü Kastamonu’da İtalyan usulü makarna yaptı!

“KASTAMONU YEMEK KÜLTÜRÜNÜN BAŞKENTİ”

Festivalde açılış konuşmasını gerçekleştiren DMKİ Sözcüsü Gülsen Kırbaş; “Kastamonu'nun gizli bir hazine gibi bağrında sakladığı değerleri kuşaktan kuşağa aktarıla gelmiş beslenme alışkanlıkları mutfak gelenekleri ve hatta yüzde 100'e yakın oranda iyi tarımla elde edilen hormonsuz, ilaçsız ürünleri günümüzün vahşi endüstri ortamında adeta bir mücevher saflığında ortaya çıkıyor ve hepimizi cezbediyor. İstedik ki insanlar Kastamonu'ya gelsin nasıl doğal ve sağlıklı beslenilebileceğini görsünler. Yüzlerce yıl usuller ve tariflerle yemek yapılabileceğine şahit olsunlar. Bu kadim mutfağı tanısınlar. İşte bu festival size bunları anlatacak. Kastamonu yemek kültürünün başkenti. Bu unvanı hak ettiğimizi biliyoruz, herkes de bilsin istiyoruz” dedi.

REİS: OSMANLI DÖNEMİNDE KASTAMONULU AŞÇILAR GÖREV ALMIŞTIR

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, turizmin günümüzde daha geniş anlamlar içerdiğini ifade etti. Reis, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Araştırmalara göre Kastamonu’nun 12.yy’den itibaren yoğun olarak oğuz beylerinin yerleşmesine sahne olması ilimizin mutfak kültürünü de zenginleştirmiştir. Pastırmacılığın bu denli önem kazanmasında, Türklerin Orta Asya’dan pastırmayı getirmelerinin rolü büyüktür. Topkapı mutfak kayıtlarına göre Osmanlı döneminde Kastamonulu aşçılar görev almıştır. Kastamonu Türkiye’de şekerciliğin, lokumculuğun ve çekme helvacılığın yayılış merkezlerinden biridir. Dileğim odur ki bundan sonra bütün bu organizasyonlar kapsayıcı olur ve daha gönülden olur. Bu festivalin Kastamonu’yu turizmde daha yükseğe taşıyacağına olan inancımı vurgularım.”

YETER: KASTAMONU’NUN KÜLTÜREL ÖĞELERİNİ BURAYA YERLEŞTİRDİK

Kastamonu eski Valisi Dr. Enis Yeter ise, Gastronomi Festivali’ne katılmış olduğundan dolayı memnuniyetini dile getirdi. Yeter, “Muhakkak ki Kastamonu çok zengin kültürel yapıya sahip. Bu yapının içerisinde mimari, el sanatları, müziğin yanında gastronomi de çok önemli bir yer tutuyor. Ben Kastamonu Valiliği’ne atandığımda şehri ilk defa görüyordum ve görür görmez, ilk yapacağım işlerden birisi buranın kültür zenginliğini ayağa kaldırmak olacaktı. Her sabah birer ikişer konağı gördükten sonra Hükümet Konağı’na gidiyordum.  Böylece kültürel değerleri sahiplenme açısından önemli bir aşamayı geçirdik. Kafamda şu canlandı; bu konakları birer ikişer alacağız ama bunları restore etmek pahalı bir işti. O dönemde fazla Türkiye’de restorasyon yoktu. Dolayısıyla kendi ekibimizi kuracaktık. Ben yer ararken, böyle bir yerden bahsedildi, İl Özel İdaresi’ne ait bir yerdi. Hemen geldim buraya, boş bir alan ve tüm şehre gelen kömür buraya yığılır ve tüm evlere dağılırdı. Bu kadar güzel bir ortam kömür dağıtım yeriydi. Binada da 3 tane milli eğitimin görevlisi vardı. Metruk haldeydi. Tosya yolunda bir yer bulduk ve o işi oraya gönderdik. Memurlara da milli eğitimde bir yer bulduk ve bu bölgeyi restorasyon merkezi haline getirmek için ilk adımı attık.  Hükümet Konağı’nın mimarı olan Mimar Vedat Tek adına bir restorasyon merkezi kurduk. Hem kendi projelerimizi ürettik ve köy ustalarının yanına gençleri vererek burada bir atölye kurduk. Osmanlı döneminin tamir ambarı şeklindeydi. Türkiye’de bir ilkti. Osmanlı döneminde böyle bir yapı vardı ama daha sonra terk edilmiş. O dönemde Topkapı Sarayı müdürü bizi ziyaret ettiğinde, bizim idealimiz hep böyle bir atölye kurmaktı, biz başaramadık siz başarmışsınız dedi. Aynı zamanda da burayı bir açık hava müzesi haline getirerek Kastamonu’nun kültürel öğelerini buraya yerleştirdik.

“KASTAMONU’NUN ZENGİN BİR YEMEK KÜLTÜRÜ VAR”

Bu gastronomi festivalinin bu mekanda olması, beni çok duygulandırdı ve bu kadar geniş bir ilgi beni çok mutlu etti. Kastamonu’nun zengin bir yemek kültürü var. UNESCO eskiden sadece mimari eserleri kültürel değerler olarak tescilliyordu ama artık soyut değerleri de tescilliyor. Bunların içerisinde yemek de var. Dolayısıyla Kastamonu’nun kendine özgü yemeklerinin de artık UNESCO Kültür Mirası listesine kayıt olma zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. İnsanlar artık gelişi güzel karınlarını doyurmak değil, gittikleri şehirlerde o yörenin yemeklerini tatmak istiyorlar. Bu bir anlamda da turizmin gelişmesine önemli bir katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

VİDİNLİOĞLU: BUNDAN SONRA

ADIMLARIMIZI ÇOK DAHA HIZLI ATACAĞIZ

Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu da; “İlk defa düzenlediğimiz festivale hoş geldiniz. Coğrafi işaretli ürünler konusunda Türkiye'nin ilk üç ilinden biriyiz. Bu hızla devam edersek zirveyi zorlayacağız. O kadar çok ürünümüz o kadar çok değerimiz var ki. Biz bunlara da coğrafi işaret alarak patentlerini alacağız. Kastamonu sadece Kastamonu değildir. Kastamonu Kastamonu'nun ötesinde bir yerdir. Hiç işgal görmediği halde İstiklal Madalyalı İnebolumuz var. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerdir Kastamonu. Bu ülkenin mayasıdır, bizi geçmişle buluşturandır. Bu gün bir araya getiren, geleceğe taşıyan yerdir Kastamonu.  İddialıyız çünkü bir eski bir sancak beyliğiyiz. Hemen hemen her boyun Kastamonu’da temsili var. Her gelen kendi kültürüyle birlikte geldiği için ilçeler arasında bile çok ciddi yemek farklılıkları var. Bizim bu kadar çok yemek çeşitliğimizin olmasının bir sebebi de budur. Biz bu konuda biraz geç kaldık. Geç kaldık diye yılmayacağız. Azimle eksiğimizi kapatmaya çalışacağız. Her türlü desteği vermekten çekinmeyeceğiz. Kastamonu'yu sadece Türkiye'ye değil dünyaya da tanıtmamız lazım. İnşallah geç kalmış bir festivalin bugün başlangıcını yapıyoruz. Bundan sonra adımlarımızı çok daha hızlı atacağız. Bundan sonra atacağımız adımlar çok daha büyük olacak” diye konuştu.

KILIÇARSLAN:  KENTE KATMA DEĞER

YARATACAK ÇOK ÖNEMLİ VE ÖNCÜ BİR PROJEDİR

Kastamonu Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise şöyle konuştu: “Ülkemizin saklı kalmış bir hazinesi durumunda bulunan Kastamonu mutfağını 2 gün boyunca ‘Geleneğe Saygı Geleceğe Miras’ temasıyla ve ulusaldan evrensele tanıtmayı hedefleyen festivale öncelikle hoş geldiniz. Ülkemizin en seçkin mutfak kültürünün zenginliğine rağmen henüz keşfedilmemiş bir gastronomi destinasyonu olan Kastamonu ilk kez düzenlenen Kastrofest-Kastamonu Gastronomi Festivaliyle gastronomi turizminde atağa geçmeye hazırlanmaktadır. İlimizin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp tanıtarak sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere Kastrofest ilimizin tarihi, kültürel, doğal ve gastronomik zenginliğini ulusal ve uluslararası platformlarda en doğru mesajlarla tanıtacak Gastronomi turizminde yükselen turizm destinasyonu olarak markalaşması için bu alanda kente katma değer yaratacak çok önemli ve öncü bir projedir.”

Yapılan konuşmaların ardından Yazar-Aşçı Sahrap Soysal ile İtalyan Şef MicheleEsposito’nun sahne üzerinde yaptığı yemeğin ardından eş zamanlı olarak panel gerçekleşti. “Kaybolan Yerel Tarım Değerlerimiz Ve Nitelikli Kastamonu Ürünlerinin Geleceği” isimli panelin moderatörlüğünü MDD Başkanı, gazeteci Zeynep Kakınç üstlenirken konuşmacılar ise gazeteci-çiftçi Mustafa Afacan, Metro Kategori Müdürü Birol Uluşan, şef-sosyal girişimci-mutfak araştırmacısı Ebru Baybara Demir oldu. “Sürdürülebilir Tarımda Geleneksel Ürünlerin Önemi” konulu söyleşi ise İtalya Rareche Organik Çiftlik kurucusu, sürdürülebilir tarım uzmanı Valentina Stinga tarafından yapıldı. Ayrıca Gastronomi Festivali’nde atölye çalışmaları da yer aldı. Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki festival bugünde çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Serkan Horuz - Tuğçe Yerdelen

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV