banner38

banner39

banner46

banner47

banner29
21 Ekim 2019 Pazartesi

Kastamonu Gastronomi Festivali sona erdi GELENEĞE SAYGI, GELECEĞE MİRAS BIRAKABİLDİK Mİ?

Kastamonu'da, gastronomi alanında dünyaca ünlü isimlerin de katılımıyla düzenlenen ‘Kastrofest-Kastamonu Gastronomi Festivali’ sona erdi. Valiliğin himayesinde, Kastamonu Belediyesi’nin desteğiyle Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi öncülüğünde "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras" temasıyla Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen festival 2 gün sürdü. Etkinlik kapsamında ünlü şefler şovlar eşliğinde çeşitli yemekler yaparken, yemek yarışmaları, gastronomi alanında söyleşi ve konferanslar düzenlendi.

30 Eylül 2019 Pazartesi 10:28
Kastamonu Gastronomi Festivali sona erdi GELENEĞE SAYGI, GELECEĞE MİRAS BIRAKABİLDİK Mİ?
 


Kastamonu'da, gastronomi alanında dünyaca ünlü isimlerin de katılımıyla düzenlenen ‘Kastrofest-Kastamonu Gastronomi Festivali’ sona erdi. Valiliğin himayesinde, Kastamonu Belediyesi’nin desteğiyle Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi öncülüğünde "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras" temasıyla Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen festival 2 gün sürdü. Etkinlik kapsamında ünlü şefler şovlar eşliğinde çeşitli yemekler yaparken, yemek yarışmaları, gastronomi alanında söyleşi ve konferanslar düzenlendi.

2 gün boyunca çeşitli etkinliklerle devam eden ilk gastronomi festivali “KASTROFEST”, Cumartesi günü sona erdi. Festivalde şefler Hazer Amani, Danilo Zanna’nın sahnede yaptıkları yemekler, “Geleneksel Kastamonu Köy Yemekleri” gibi birbirinden eğlenceli yemek yarışmaları, “Kastamonu Ev Yemekleri”, “Kastamonu Saray Mutfağı” gibi geleneksel Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler ve çocuk etkinlikleri yer aldı.

Festivali’nin 2’nci gününün ilk etkinliği Daday Nafi ve Ümit Çeri Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencileri arasında yapılan yemek yarışması oldu. DMKİ üyesi ve festivalin ana sponsoru olan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yarışmanın içeriğinden bahsederek, “Obezite maalesef hızla ilerliyor. Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre her 10 kişiden 3’ü maalesef obezite. Aynı şekilde diyabet oranında Avrupa ülkeleri arasında birinci sıradayız. Obezite pek çok hastalığın ana nedeni. Biz Cumhurbaşkanıyla görüşerek obezite kampanyası başlattık. ‘Geleneksel lezzetler sağlıklı nesiller’ diyoruz. Daha sonra ‘Abur Cubur Olacağı Budur’ dedik. ‘Ev yemeği sofrada hesap ortada’ dedik. Çünkü sağlıklı beslenmek hepimiz için çok çok önemli. Ortaokul 2’nci sınıf öğrencilerde yapılan araştırmaya göre yüzde 16’sı şişman.

Yüzde 26, 27’ye varan bir şişmanlık oranı var. Ben hem annelere hem babalara ve değerli öğretim üyelerine ve öğretmenlere diyorum ki ne olur sağlıklı beslenme konusuna çok çok dikkat edelim. Gelecek nesiller için geleneksel yemekler sağlıklı nesiller diyorum” ifadelerini kullandı.

YEMEK YARIŞMASI YAPILDI

Etkinlikte yemek yarışması da yapıldı. Yarışmanın ardından Ayşe Tüter ve Yerel Şef Havva Yurdagül gastroshowunu yapıldı. Yöresel yemek yarışmasında ise 60 ürün yer aldı. Zeytinyağlılar, çorba, tatlı, ana yemekler, pilav, hamur çeşitleri olmak üzere 6 ayrı kategoride jüri tarafından değerlendirildi. Zeytinyağlılar da, zeytinyağlı çullu yaprak sarması ile 1’inci Necmiye Çöloğlu, dağ menekşesi yaprak sarması ile 2’nci Elif Orhan, yaprak sarma ile 3’üncü Nevin Tahtacı oldu. Hamur işlerinde, banduma ile 1’nci Bilge Kaya, Küre mantısı ile 2’ciler Şermin Muhziroğlu ve Nihal Cengiz, Seydiler mantısı ile 3’üncü Fahriye Kocaer seçildi. Çorbalarda Kara çorba ile 1’inci Nebiye Şentürk, Kızılcık çorba ile 2’nci Döne Salcı, Bulamaç çorbası ile 3’üncü Ülkü Damgacıoğlu oldu. Tatlılarda Kadıboğan tatlısı ile 1’inci Nermin Başak, 2’nci ise 3 kişi seçildi; Tırtır baklavası ile Hülya Kesercioğlu, Nuran Şenoğlu, Nimet Sarıoğlu, 3’üncü su muhallebisiyle Feray Yanık seçildi. Ana yemeklerde, Karahaber  adıyla etli yaprak dolması 1’inci Nurdan Önder Sinsi, kuzu biryanı ile 2’nci Makbule Sezer, Soğan Dolması ile Feray Yanık ve kabak saçalaması ile Münevver Ertuğran’da 3’üncü oldu. Pilavda, mercimek pirinçli pastırmalı pilav ile 1’nci Ayfer Çırakoğlu, ekşili pilav ile 2’inci Makbule Sezer, karışıl ala pilav ile 3’üncü Hikmet Nur Çiftçi seçildi.

Festival kapsamında Gülşen Kırbaş’ın moderatörlüğünde ‘Geleneksel Mutfaklar ve Gastro Turizme Etki’ isimli panel gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Kültür Daire Başkanı Gülay Aslan, Gastronomi Turizmi Danışmanı Metin Çelik, Anadolu Halk Mutfağı Araştırmaları Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Gastro Ekonomi Zirve Başkanı Ebru Koralı, panelist olarak yer aldı.  (Haber Merkezi)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV