HEDEF UNESCO

Kastamonu Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 450 yıllık tarihe sahip Acem Hanı’nda kurulacak gastronomi merkezinde bölgenin yöresel lezzetler, damakları tatlandıracak. Yaklaşık 12 milyon liraya mal olması beklenen projenin KUZKA tarafından fizibilite raporu da tamamlandı

Acem Hanı Gastronomi Merkezi Fizibilite ve Analiz Raporu kapanış toplantısını gerçekleştirildi. Toplantıda Acem Hanı Gastronomi Merkezi hakkında bilgilendirme yapıldı.Kastamonu’nun yemek kültürünü ön plana çıkarılması hedeflenen projenin maliyeti yaklaşık 11,5 milyon lira olarak açıklandı.

Toplantıya, Vali Avni Çakır, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ve belediye başkan yardımcıları, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç,  KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Çetin Akkuş ile ilgililer katıldı.

GENÇ:  ''KASTAMONU'NUN HEDEFİ UNESCO''

'KUZKA, fizibilite desteği kapsamında beklenen ve Kastamonu Belediyesi’nin sunmuş olduğu, Acem Hanı Gastronomi Merkezi Fizibilite ve Analiz Raporu kapanış toplantısını gerçekleştiriyoruz' diyen KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç; “Fizibilite çalışmamızı tamamladık, konsepti ve maliyet çalışmaları da bu fizibilitenin içerisinde gerçekleştirildi. Gastronomi Merkezi Kastamonu için oldukça önemli bir noktada. Aslında ilimizin temel bir yapı taşını oluşturacak. Kastamonu’nun hedefi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında dahil olmak. Tabii ki Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmak birçok kurum ve kuruluşun senkronize bir şekilde çalışması ve birlikte hareket etmesiyle başarılabiliyor. Şu anda Türkiye’de üç tane Gastronomi şehri bulunmaktadır. Dünya genelinde de şu anda 36 tane Gastronomi alanında şehir bulunuyor. Bu anlamda aslında zorlu bir hedefimiz var. Bunda da başarılı olabilmek için Sayın Valimizin başkanlığında, Belediyemiz ve diğer kurum ve kuruluşlarımızın katılımıyla bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planında 93 tane eylemimiz mevcut ve 20 kriteri de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı rehberine göre planlamasını yaptık. Burada toplamda 7 tane başlık bulunmakta. Gastronominin boyutu, etkinlikler, kurumların rolü, mekan, sivil toplum işbirliği ve projeler olmak üzere 7 tane başlık var. 25’ten fazla kurumun işbirliğiyle bu eylem planını gerçekleştiriyoruz. Bunun içerisinde şehrin gastronomisiyle ilgili verilerin bir araya getirilmesi, tanıtım çalışmalarının yapılması, kurumlar arası işbirliğinin teşvik edilmesi, yeme-içme kültürünün korunması, istihdamı destekleyici çalışmaların başlatılması, iyi tarım uygulamalarına ilişkin farkındalığın arttırılması gibi pek çok başlığa ilişken faaliyetler bulunuyor. Gastronomi Merkezi de bu hedeflerin temel bir unsuru olmuş olacak. Bu, 20 tane kriterin 5’i ile doğrudan ilgili, 2 tanesiyle de itekleyici konumunda işlevlendirildi. Toplam 20 kriterin 7 tanesi Gastronomi Merkezi ile büyük ölçüde tamamlamış olacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde de Kastamonu Belediyemiz ile birlikte Gastronomi Merkezini hayata geçirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyor olacağız” ifadeleri kullandı.

VİDİNLİOĞLU; “KASTAMONU’DA ÇOK DAHA GÜZEL HEDEFLERİ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

Projenin uzun soluklu bir iş olduğunun söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu; “Tabii ki Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında Türkiye’den üç tane ilimiz bulunuyor. Eski bir sancak beyliği olarak Kastamonu’da hemen hemen her Türk boyunun temsiliyeti bulunuyor. Her boyda kendi geleneğiyle ve kültürüyle geldiği için aynı yemeğin farklı yapılış şekilleri dahi var. Dolayısıyla bu noktada Kastamonu çok zengin. Geçmişten, geleceği bunu da taşımamız gerekiyor. Bunun için diğer kurumlarımıza birlikte hareket ederek bu çalışmayı yürütüyoruz. Herkes birbirinin eksiğini tamamlayacak. Koordineli bir çalışmayla inşallah Kastamonu’da çok daha güzel hedefleri birlikte başaracağız. Kastamonu, yöresel ürünler bakımından en zengin illerimizin başında geliyor. Bu noktada Coğrafi İşaretli ürün sayımızda 22’ye yükseldi. Türkiye’de ilk üç il içerisindeyiz. Bu yüzden üzerine koyarak ilerlememiz gerekiyor. En büyük eksikliğimiz bu anlamda unutulmaya yüz tutmuş biraz daha zahmet gerektiren yemeklerimizin açığa çıkarılmasıydı. Bu noktada inşallah Turizm Fakültemizin işbirliğinde böyle bir şeye öncülük edeceğiz Belediye olarak. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimize de ortaya çıkartacağız. Bu da ciddi bir maliyet söz konusu oluyor. KUZKA’nın güdümlü projelerinin açıklanmasına kısa bir süre kaldı. Hemen hemen her şeyini tamamladık. KUZKA’dan bu proje karşılığında alabileceğiniz destek yaklaşık 4-5 milyon lira civarında. Ama bu işin maliyeti 12-13 milyon lirayı bulacak. Dolayısıyla bu çok ciddi bir iş, hem yemek atölyeleri olacak hem yöresel ürünler olacak hem restoran kısmı olacak. Pandemi sürecinde yaşadıklarımıza bakıldığında doğallığın ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyoruz. Eski lezzetlerimizin ne kadar önemli olduğunu kavradık, kavramaya da devam ediyoruz. Bunları gelecek nesillere mutlaka aktarmamız lazım. Su tasarrufu ile ilgili okullarımızı dolaştığımızda çocuklarımızın bazı konularda bizlerden çok daha duyarlı olduğunu görmüş oldum. İnşallah gelecek Türkiye’si de onların üzerinde şekillenecek. O yüzden hep eğitim öğretim diyoruz. Bu yemekte de böyle, diğer alanlarda da böyle. İnşallah daha güzel günleri birlikte yakalayıp, birlikte başarırız. Projenin bu noktaya getirilmesinden emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Böyle bir mekan daha civarımızda da yok. İnşallah hayata geçirildiğinde çok güzel bir yer olacak. Eski Belediye binamızı da yıktığımızda o bölge tarihi bir dokunun içerisinde olacak. Acem Hanı’nın varlığı da Kastamonu’ya ayrı bir güzellik katacak” dedi.

ÇAKIR; “ZENGİN BİR YÖRESEL MUTFAĞA SAHİBİZ”

Kastamonu'nun Türkiye'de hak ettiği noktaya hızlı bir şekilde ilerlediğini söyleyen Vali Avni Çakır ise, '' “Gastronomi alanında da Kastamonu’yu bulunduğu konumdan çok daha ileri noktalara taşıyacak, bir tesisin fizibilite çalışmasının tamamlanması münasebetiyle toplanmış bulunuyoruz. Dediğim gibi Kastamonu, gerçekten de turizm alanında artık potansiyelini güçlü bir şekilde tüm dünyaya açtı, ülkemiz olmak üzere gösteriyor. İnşallah kısa sürede bunun güçlü yansımalarını en kısa sürede hep beraber göreceğiz. Ama öte yandan yine Kastamonu eşsiz tarihiyle, kültürüyle, gastronomi alanında da, yeme-içme kültürü anlamında da engin bir zenginliğe sahip. Bununla alakalı akademisyenlerimizle, bu işe meraklı vatandaşlarımızla, öğretmenlerimizle, ferdi çalışma yapan değerli araştırmacılar da var. Bu konuda 850’ye yakın kayıt altına alınmış, oldukça zengin bir yöresel mutfağa da sahip bir yöre burası. Yalnız bu anlamda bu çalışmaların daha bilimsel, daha teknik, daha akademik, daha geniş imkânlarla hem yapılması, hem de çok daha geniş kitlelere tanıtılması noktasında böyle bir tesise de şiddetle ihtiyaç vardı. Genel Sekreterimiz Serkan Bey bahsetti; Kastamonu olarak öncelikli hedeflerimizden bir diğeri de UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler’ ağına gastronomi alanında dahil olmak. Bu anlamda çok ciddi bir faaliyetin içerisinde hep beraber tüm kurum ve kuruluşlarımızın katkısıyla da başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu konudaki başvuruyla alakalı gerekli işlemlerimizi yine planımızın içerisinde tamamlayacağız. Bu konuda da başvurumuzu yapacağız. Kastamonu’ya zaten bu da yakışıyor. Gastronominin tüzük konusundaki yeri görsel güzelliklerin en az o kadar olduğunu yakında güçlü bir şekilde göreceğiz. Artık insanlar tercihlerinde gastronomi en ön sırayı almaya başladı, o yüzden bu konu son derece önemli. Ben böylesine güzel bir tesisin sadece gastronomi alanında değil, Başkanımızın da ifade ettiği gibi bulunduğu bölge itibariyle de tamamen tarihi eserle dolu bir alanda inşallah şu anki halinden kurtularak böylesine güzel bir hale gelmesi turizm anlamında da ilimize çok güçlü bir katkı sağlayacak. Böylesine güzel bir projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah kısa bir sürede de tesis kazasız, belasız, seri bir şekilde de biter. Hem Kastamonu turizmi, hem kültür turizmi hem de Kastamonu yemek kültürüyle üstün hizmetlerin yapar. Tekrar tesisimiz hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu. (Alperen Erkuş)

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2021, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER