05 Ağustos 2020 Çarşamba

COĞRAFİ İŞARETTE HEDEF İKİNCİLİK

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin, hizmet binasında düzenlediği basın açıklamasında geçtiğimiz günlerde Coğrafi İşaretli ürünler arasına giren pastırma hakkında bilgi verdi.

21 Temmuz 2020 Salı 12:57
COĞRAFİ İŞARETTE HEDEF İKİNCİLİK
 

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin, hizmet binasında düzenlediği basın açıklamasında geçtiğimiz günlerde Coğrafi İşaretli ürünler arasına giren pastırma hakkında bilgi verdi. Ergin, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde Coğrafi İşaret alan iller arasında 2’inci sırada olmayı hedeflediklerini ifade etti.

2012 yılında yapılan röportaj ile pastırma konusunun gündeme geldiğini açıklayan KESOB Başkanı Dursun Ergin, “2012 yılında Türkiye’de akıllara Kayseri pastırması geliyor du ama Kayseri pastırmasının adı, Kastamonu pastırmasının tadı olduğunu belirtmiştim. Ancak bu haber ulusal basına yansıdı ve pastırma ile ilgili çalışmanın fitilini ateşledi. Kayseri Ticaret Odası Başkanı da bizlere yardımcı oldular. Kastamonu pastırması ulusal basında 2’nci sefer yer buldu. İzmir Travel Turkey Turizm Fuar’ında partner Kastamonu’ydu. Kastamonu pastırmasının oraya götürülmesi gündeme geldi. Ancak 2-3 gün önce paketlenerek konulan pastırmanın Kastamonu pastırması tadına zarar vereceğini ifade ettim. Kütüğüyle, bıçağıyla ve kıyafetiyle pastırmanın ikram edilmesi gerektiğini söyledim. O günün Valisi Erdoğan Bektaş, bana fuarda pastırma ile ilgilenmemi söyledi. Gerçekleşen Turizm Fuarında seçkin insanlar, saatlerce sırada beklediler ve pastırmayı tattılar. Eski Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay, Kastamonu pastırmasından tattı ve övgüyle bahsetti. Kastamonu pastırmasının hak ettiği yeri bulabilmesi için her ortamı değerlendirmeye başladık. Fuarlarda aynı sistem ile pastırmayı tanıttık ve devamında da 2017 yılında Valimiz Yaşar Karadeniz’in önderliğinde toplandığımızda Coğrafi İşaretli ürünlerin neler olabileceğini görüştük. Pastırmanın başvurusunu KESOB’un başlatılması istendi ve süreç başladı” dedi.

“AYNI LEZZET İLE MÜŞTERİYE SUNMALIYIZ Kİ PAZAR ORTAMI ARTSIN”

Pastırmayla ilgili Coğrafi İşaret başvurusunun 2017 yılında yapıldığını ifade eden Ergin, “3 yıllık süreç içinde Kastamonu Üniversitesi’nden Dr. Senem Yetkin, Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü’nden Neslihan Dere ile birlikte çalıştık ve zorlu bir mücadele oldu. Tüm analizler düzgün yapılmadıktan sonra onayını almak çok zor. Ankara Üniversitesi Gıda Bölümü’nden Prof. Dr. Kezban Candoğan’dan yardım istedik. Kendisiyle de bu konu da çalışma yaptık. Kastamonu’daki tüm pastırmacılardan numune alarak Ankara’ya gönderdik. Orada oluşturulan heyete, özellikle duyusal analiz çalışması yapıldı. Raf ömrünü uzatmak için, Bakanlığın kendi itirazı oldu. Bakanlık itirazımızı kabul ederek, pastırma tescillenmiş oldu. Taşköprü sarımsağından yapılan çemenle Kastamonu pastırmasının lezzetine lezzet katılıyor.  Pastırmada her şey doğal ve lezzeti mükemmel. Pastırmada pazar payı, elde ettiğinin çok üzerinde olmalıdır. Şu an itibariyle 2012’de kıyasladığımızda dış pazara pastırma gidiyor. Bu durum bizi gururlandırıyor. Ancak bu yeterli değil, doğal ortamda da daha da geliştirerek hatta daha da kaliteli yaparak pazarda daha çok olmalıyız. Renk ve tadı bozmadan, pastırmayı tüketiciye ulaştırmak için yeni yöntemler bulmalıyız. KESOB olarak yaptığımız çalışmalarla mevcut pastırmanın tescillenmesini sağladık. Esas zor olan bundan sonraki kısmı. Ben buradan Kastamonu’daki pastırma üreticisi arkadaşlarıma sesleniyorum: mevcuttan daha güzel, daha kaliteli ve daha iyisini sürekli aynı lezzette müşteriye sunmalıyız ki pazar ortamı artsın” diye konuştu.

“KASTAMONU’YA ÖZGÜ ÇOK ÖZEL ÜRÜNÜMÜZ VAR”

KESOB Başkanı Ergin, sözlerini şöyle tamamladı: “Birlik olarak başvurduğumuz Kastamonu örgü fanilası var. İnşallah onları da alacağız, son aşamaya geldi. Türkiye genelinde Coğrafi İşaret alan iller arasında iyiyiz. Hedefimiz 2’inci sırada olmak. Coğrafi İşaret alacak, Kastamonu’ya özgü çok özel ürünümüz var. Kastamonu kapalı bir şehir olduğu için bugüne kadar bunların pazarlamasını yapamamış. Bundan sonra inşallah bu çalışmalar vesile olur ve daha iyi çalışmalar yapılır. Tüm çalışmalarımız Erdoğan Bektaş ile başladı, Şehmus Günaydın ile devam etti. Son dönemde Yaşar Karadeniz valimiz ile çalışmalar yapıldı. İnşallah mevcut Valimiz Avni Çakır’la da diğer çalışmaları yapacağız ve ürünlere yenilerini ilave ederek devam edeceğiz. Bitkisel anlamda da meyve anlamında da Kastamonu’ya özgü ürünlerimiz var. Çalışmaları valiliğimizin bünyesinde, STK’larıyla birlikte daha organize yaparsak daha geniş yelpazede ürünlerimizi Türkiye’ye tanışmış oluruz.”

Tuğçe Yerdelen


    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV