BANDUMA’DAN SONRA SiMiDi DE KAPTIRDIK!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından illerin yöresel ürünlerinin tespiti ve bölgelerin fotoğrafını çekmek amacıyla başlattığı 'Coğrafi İşaret' seferberliğinde Banduma'nın ardından Kel Simidi de kaptırdık. Hindi etinden yapılan Banduma'yı Eflani Hindi Bandırması adı ile Karabük'e kaptırmamızın ardından Kastamonu'nun ünlü Kel Simidini de Rize Simidi adı ile Rize'ye kaptırdık.

BANDUMA’DAN SONRA  SiMiDi DE  KAPTIRDIK!

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından illerin yöresel ürünlerinin tespiti ve bölgelerin fotoğrafını çekmek amacıyla başlattığı 'Coğrafi İşaret' seferberliğinde Banduma'nın ardından Kel Simidi de kaptırdık. Hindi etinden yapılan Banduma'yı Eflani Hindi Bandırması adı ile Karabük'e kaptırmamızın ardından Kastamonu'nun ünlü Kel Simidini de Rize Simidi adı ile Rize'ye kaptırdık.
Rize Ticaret Borsası tarafından Rize Simidinin coğrafi işaret alması için çalışma başlatıldı.  Türk Marka ve Patent Kurumu'na (Türk Patent) yapılan başvuruda, susamsız simidin Rize'ye has olduğunun tescillenilmesi istenildi. Rize basınında yer alan haberlere göre Rize Simidi’nin tescil için gün saydığı belirtildi. 
Haberde, Rize Simidi hakkında şu bilgilere yer verildi; "Rize’nin sembol lezzetlerinden olan Rize Simit'i enfes tadıyla da en vazgeçilmez atıştırmalıklardan. Susamsız olması onu diğer simitlerden farklı kılıyor. Ona asıl lezzeti veren püf noktası ise pişirilmeden önce dut pekmezine bandırılmasıdır. Taptazeyken ayrı bir lezzet olan Rize Simit'i bayatken de tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Hatta kimine göre bayatladıkça tadı daha da güzelleşiyor."

TURİZM BAKANLIĞI’DA RİZE'NİN DEMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şehirlerin yerel ürünlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Seyahat Hatırası’ portalında Kastamonu’ya özgü ‘Kel Simit’ Rize Simidi olarak tanıtıldı. Sanattan edebiyata, tarihten seyahate kadar Türkiye'nin kültürel mirasına yönelik kapsamlı bir içerik sunan portalda Kel Simit hakkında, “Rize'ye özgü simit türü olup, pekmezli suya batırılarak susam konmadan pişirilir” ifadeleri yer aldı.
Serkan Horuz
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2017, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER