banner38

banner39

banner2

banner40

banner29
13 Aralık 2017 Çarşamba

Abayoğlu’ndan köy ekmeğinin incelikleri

Doğal maya ile kara fırında pişen hakiki köy ekmeği ile, Sunta Kavşağı’nda vatandaşlara hizmet veren Hüseyin Abayoğlu, hakiki köy ekmeğinin inceliklerini paylaştı. Sağlıklı bir yaşam sürmek için doğal besinler tüketmek gerektiğini dile getiren Abayoğlu, neredeyse her öğünde tüketilen ekmeğin hakiki köy ekmeği olması gerektiğini altını çizdi.

09 Ağustos 2017 Çarşamba 09:52
Abayoğlu’ndan köy  ekmeğinin incelikleri
 

Doğal maya ile kara fırında pişen hakiki köy ekmeği ile, Sunta Kavşağı’nda vatandaşlara hizmet veren Hüseyin Abayoğlu, hakiki  köy ekmeğinin inceliklerini paylaştı. Sağlıklı bir yaşam sürmek için doğal besinler tüketmek gerektiğini dile getiren Abayoğlu, neredeyse her öğünde tüketilen ekmeğin hakiki köy ekmeği olması gerektiğini altını çizdi.
Taşköprü’nün Abay Köyü’nden yıllar önce Kastamonu’ya gelen köylerinde yapılan ekmeği Kastamonu’da yapmaya başlayan Kastamonu Belediye’sinden emekli Hüseyin Abayoğlu, tüm Kastamonuluları hakiki köy ekmeği yemeğe çağırdı. Köy ekmeğinin yaşatılması istediğini söyleyen Abayoğlu, hakiki köy ekmeğinin devam etmesi için gençlerin, köy ekmeği işinde yoğunlaşmaları gerektiğini belirtti.
 
SEVGİ VE SABIRIN BİRLEŞİMİ 

Gençlerin daha çok masa başı iş istediğinden yakınan Abayoğlu, “ Hakiki köy ekmeğinin devam etmesi için çırak yetişmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki gençlerimiz masa başı istiyor. Hakiki köy ekmeğini yapmak çok meşakkatli, sevgi ve sabır birleşmeden köy ekmeği yapılamaz. Ben köy ekmeğimizin yaşatılmasını istiyorum. Çünkü köy ekmeği demek geleneklerimiz, kültürümüz demek.  Hakiki köy ekmeğimizin sofralarımızda uzun süre yer almasını sağlamak içinde çırakları yetiştirmeliyiz. Gençlerimize sesleniyorum, özellikle iş arayan gençlerimiz köy ekmeği yapmayı öğrenerek kendilerine gelir kapısı açmalılar” dedi. 

KARA FIRIN, UN VE DOĞAL MAYA

Köy ekmeği yapılmasının belli standartları olduğunu belirten Abayoğlu, “ Köy ekmeği 2 kilonun altında olmamalı. Eğer 2 kilonun altında olsa, ekmek bozulur. Ekmek hamuru yapıldıktan sonra ise, 10 dakika içinde fırına atılmalı. Geçen sürede çok önemli. Ekmeğin tadının bozulmaması gerekiyor. Fırında ise 40 ya da 50 ekmek olmalı. Fırına atılan ekmeğin sayısı, ekmeğin istenilen kıvamda pişmesini sağlıyor. Eğer fırında 40 ya da 50 ekmek olmaz ise ekmeğin bir bölümü çiğ kalabilir. Özel tuğladan yapılmış kara fırın, un ve doğal maya ile ekmeğimiz sofralardaki yerini alır” şeklinde konuştu. 

“VATANDAŞLARIMIZ EKMEK ALIRKEN DİKKATLİ OLMALI”

“Asıl önemli olanın doğal maya” diyerek doğal mayayı anlatan Abayoğlu, “  Köy ekmeğinin en büyük özelliği doğal maya ile yapılması. Çünkü ekmeğe tadını doğal maya veriyor. Kastamonu’da çoğu yerde fabrika mayası ile yapılan ekmek, köy ekmeği adında satılıyor. Vatandaşlarımız ekmek alırken dikkatli olmalı. Hakiki köy ekmeğini ayırt ederek, doğal mayalı, kara fırında pişen ekmeği seçmeli” diye konuştu. 

“KARA FIRINIMIZDA ATEŞ HER YERİNDE YANAR”

Kara fırının diğer fırınlardan farklı olduğunu söyleyen Abayoğlu, “ Köy ekmeği yüksek sıcaklıkta pişirilmelidir. Kara fırınımızda ateş her yerinde yanar, diğer fırınlardan farklıdır. Kara fırın ile ekmek tam istenilen ölçüde pişer” ifadelerini kullandı. 

“ANKARA’DAN, KARABÜK’TEN EKMEĞİ ALMAYA GELİYORLAR”

Hakiki köy ekmeğini alan müşterilerin sürekli olarak köy ekmeği aldığını ifade eden Hüseyin Abayoğlu, “ Ekmeğimizi bir kere yiyen, başka ekmek yiyemiyor. Kastamonu merkez kadar ilçelerden de çok müşterilerimiz var. Ankara’dan, Karabük’ten gelip hakiki köy ekmeği alan müşterilerimiz var. Çevre illerimizin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” 
açıklamasında bulundu. 
Tuğçe Yerdelen

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV