banner38

banner39

banner46

banner47

banner29
19 Ağustos 2019 Pazartesi

800 ÇEŞİT YEMEĞİ OLAN KASTAMONU’DA GASTRONOMİ FESTİVALİ’NE DOĞRU

Kastamonu Gastronomi Festivali (KASTROFEST) “Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla 27 ve 28 Eylül tarihlerinde yapılacak. Valiliğin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle gerçekleşecek olan KASTROFEST’in lansman toplantısı ise önceki akşam Kastamonu Belediye Toplantı Salonunda yapıldı.

08 Ağustos 2019 Perşembe 09:53
 800 ÇEŞİT YEMEĞİ OLAN KASTAMONU’DA  GASTRONOMİ FESTİVALİ’NE DOĞRU
 


Kastamonu Gastronomi Festivali (KASTROFEST) “Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla 27 ve 28 Eylül tarihlerinde yapılacak. Valiliğin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle gerçekleşecek olan KASTROFEST’in lansman toplantısı ise önceki akşam Kastamonu Belediye Toplantı Salonunda yapıldı.

“KASTAMONU’NUN KÜLTÜRÜNE, TURİZMİNE NASIL KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNEN SİVİL BİR GRUBUZ”

KASTROFEST hakkında bilgi vererek toplantıyı açan Proje Sorumlusu Gülsen Kırbaş, festival kapsamında sektör paydaşları, konunun profesyonelleri, gurmeler, yazarlar, turizmciler ve işletme sahiplerini ağırlayacaklarını belirtti. Kırbaş, “Kastamonu’nun kültürüne, turizmine nasıl katkı sağlayacağını düşünen sivil bir grubuz. Geçen sene Ekim 2018’de Kastamonu’da çok kültürlülük adına Prof. Dr. Sakine Eruz’un projesiyle ilk etkinliğimizi yaptık. Gastronomi fuarlarına katılmam doğrultusunda gastronomi üzerine bir program yapmayı düşündük. Gastronomi bir yanıyla bilinmeyen ancak bir yanıyla da bilinen bir konudur. İki sene önce TÜRSAB gelmişti, onun ardından daha hızlı hareket etmeye başladık” dedi.

Gastronomik değerlerin Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak açısından yapılacak etkinliğin öneminden söz eden Kırbaş, Kastamonu’da ilk kez gerçekleşecek olan festivalin ayrı bir değer taşıdığını vurguladı.

“GASTRONOMİ TURİZMDE YÜKSELEN YILDIZ”

Kırbaş, şöyle konuştu: “Gastronomi turizmde yükselen yıldız. Bu konu Kastamonu için çok önemli. Biz 'Taş yerinde ağırdır' ata sözünden yola çıktık. Biz yıllardan beri Ankara'da, İstanbul'da Kastamonu günleri yapıyoruz ama Kastamonu'da yapmıyoruz. Kastamonu içinde bir yemek festivali, gastronomiyi ön plana alan bir festival bugüne kadar yapılmadı. Artık herkesin Kastamonu'ya gelmesi ve bu lezzetleri yerinde denemesi gerekiyor. Kastamonu'nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye'ye, hatta tüm dünyaya duyurmasını amaçladığımız KASTROFEST, kentin gastronomi turizmi alanındaki tanıtımı için büyük bir adım olacak."

Kırbaş’ın açılış konuşmasının ardından projenin içinde var olan üyeler hem kendilerini hem de projede neden var olduklarını anlattı. Prof. Dr. Sakine Eruz, Kastamonu sevdalısı bir sülaleden geldiğini söyledi.

ALPAN: KASTAMONU’YA DEĞER KATACAK BİR GİRİŞİM

Prof. Dr. Zeki Alpan’da Doğuş Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yaptığını bildirdi. Alpan, “Taşköprülüyüm. Değerli ve fedakar çalışma grubu arkadaşlarıma bende katıldım. Kastamonu’ya değerler katacak bir girişim. Hep birlikte verimli bir şekilde çalışmaktayız” dedi. Hekim Dr. Atıf Uğurlu ise, “İstanbul’da sürgünde bir Kastamonuluyum” diye konuştu.

REİS: AMACIMIZ BEKLENTİSİZ FAYDA SAĞLAMAK

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, amaçlarının beklentisiz sadece Kastamonu’ya fayda sağlamak olduğunu bildirdi. Gastronominin düşüncesinin sebeplerinin ise Kastamonu’nun 800 çeşit yemek olduğunu belirtti. Reis, “Adana, Gastronomi Festivali’ni yaptı. Gaziantep’te Gastronomi Festivali yapacak. Kastamonu inisiyatifi bu yolda ilerleyecek” şeklinde konuştu.

YILMAZ: YETER Kİ SAHİP ÇIKIN

Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yılmaz ise, aslen Abanalı olduğunu ve makine sektörü içinde olduğunu söyledi. Yılmaz, gıda sektörüyle en az kendisinin ilgili olduğunu ancak sadece destek için oluşumda yer aldığını sözlerine ekledi. Yılmaz, “Bu şehrin kurtulması için bacasız sanayi yaratmak lazım. Bir il için gastronomi ve turizm çok önemli. Yeter ki sahip çıkın, biz sizin sonuna kadar arkanızdayız.”

KALEM: KASTAMONU UYUYAN BİR DEV GİBİDİR

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem ise, şöyle konuştu: “Kastamonu dışında ve Kastamonu özlemiyle büyüdüm. Hayatımda ilk defa böyle bir ortamdayım. Kastamonu her zaman bizim için ayrı bir yere sahip. Ne yaparsak yapalım Kastamonu içinde bir şeyler yapma arzusundayız. Ben 3’üncü sektörü temsil ediyorum. Sivil toplumun organize olması ve dayanışma içinde olması önemli. Kastamonu uyuyan bir dev gibidir.”

Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan’da toplantıda söz alarak siyez buğdayının satılabileceği bir yer olmadığından yakındı. Başkan Erdoğan, kenevir konusunda da araştırmalara girdiklerini vurgulayarak, Seydiler’i kenevir konusunda ön plana çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

Gastronomi alanında dünyaca ünlü isimlerin de katılacağı etkinlikte geleneksel köy yemekleri, yemek yarışmaları, geleneksel Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler, sergi ve çocuk etkinlikleri yapılacak.

Festival kapsamında Mutfak Dostları Derneği öncülüğünde, gastronomi ve turizm dünyasından uzman isimlerin katılımıyla "Gıdanın Geleceği" başlıklı paneller ve söyleşiler düzenlenecek.

Tuğçe Yerdelen

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
ARŞİV